Afval scheiden, en de voordelen hiervan!

De afgelopen jaren zijn we ons ervan bewust geworden hoe belangrijk het is om deze mooie wereld waarin we leven te beschermen. Zomaar alles in de prullenbak gooien, zonder over het milieu na te denken is verleden tijd. Het is erg handig om hiervoor rolcontainers te huren of gebruiken. Je kunt een rolcontainer voor zakelijk gebruik van afval gebruiken of een rolcontainer bij je thuis voor gescheiden afval.

Wat kan je scheiden?

Door te scheiden komen er steeds minder schadelijke stoffen in het milieu. Spullen die je kan scheiden zijn bijvoorbeeld glas, deze worden omgesmolten en gebruikt voor nieuwe glasproducten waardoor het eindeloos hergebruikt kan worden. Papier en karton, maak het plat voordat je het gaat scheiden zodat het minder plek inneemt, doe dit ook bij plastic. Keukenafval, gebruik bij keukenafval een kleine afvalbak op het aanrecht voor voedselresten. Aluminium, bij aluminium kun je het best de conserven en drankblikjes afwassen. Gevaarlijke materialen, gooi deze materialen nooit bij het gewone afval, dit kan grondvervuiling veroorzaken. Kleding kun je ook recyclen door ze naar een inzamelpunt voor recycling van kleren te brengen. 

Bespaar CO2

Ieder jaar gooien we gemiddeld zo’n 200 kilo afval per persoon weg. Iets meer dan de helft scheiden we hiervan, waardoor het hergebruikt kan worden. Het meeste afval kan gescheiden worden voor recycling, hoe meer afval er gescheiden wordt, hoe minder er verbrand hoeft te worden. Bij het verbrandingsproces komt er CO2 vrij wat bijdraagt aan het broeikaseffect, dit is dus erg slecht voor het milieu. De kwaliteit van gerecyclede materialen wanneer we het op de juiste manier inzamelen en sorteren, net zo goed. 

Bespaar geld!

Door afval te scheiden bespaar je ook geld. Dit komt omdat de gemeente minder geld kwijt is aan het verwerken van het afval. Daardoor gaat de afvalstoffenheffing van de gemeente omlaag. De afvalstoffenheffing is belasting die je betaalt zodat jouw gemeente het afval ophaalt, afvoert en verwerkt. 

Besparing van grondstoffen

Door ons afval als grondstof te gebruiken, besparen we op onze primaire grondstoffen. We hoeven bijvoorbeeld minder aardolie te winnen voor plastic en er hoeven minder bomen gekapt te worden voor papier. Recyclen kost minder energie dan het winnen van grondstoffen voor nieuwe materialen en dat is veel beter voor het klimaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *